ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

Hírek Kritikák Előzetes Összeállítások Interjúk Premierek
Az irodai meló maga a pokolAz irodai meló maga a pokol

Aki végzett már agyzsibbasztóan monoton irodai munkát egy szadista főnök irányítása alatt, biztos, hogy tökéletesen azonosul a Hivatali patkányok nyomtatógyilkos ...

31MÁR
Furcsán viselkedő állatok nyerték a Friss Húst
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 03. 31., 10:39
CÍMKÉK: Friss Hús 2014

A múlt hét második felében megrendezett Friss Hús rövidfilmfesztiválon 66 alkotást vetítettek le (ebben a cikkünkben mutattuk be a többségüket), amelyekre összesen több mint kétezer néző volt kíváncsi. Vasárnap este kiosztották a fesztivál díjait: a magyar filmek közül Bucsi Réka Symphony Nr. 42 című animációs filmje kapta a 100 ezer forintos jutalommal járó fődíjat. Muhi András producer, a zsűri tagja döntésüket azzal indokolta, hogy „a film formailag kiválóan megoldott. A díjat filozófiájáért, szürrealizmusáért, titokzatosságáért, humoráért kapja”.

Symphony no. 42

Forrás: Berlin Film Festival

A Daazo díjá Brauner Máté Előbb adtam című filmje kapta “a vasárnapi kis realista családi lötyögésbe becsapó kínos és egyben röhejes drámai fordulat hibátlan filmre viteléért és Rába Roland fantasztikus alakításáért”. Az Acnecom kulturális és designügynökség által felajánlott különdíjat Hartung Attila Ischler című munkájának ítélték. “Mindenképpen kezdő filmesnek szerettük volna adni a díjat, és fontos volt, hogy a témával hosszabb távon is azonosulni tudjunk - ezért esett a választásunk egy Holokauszt-témájú filmre” - mondta Halász Dóra, az Acnecom alapítója. Az Acnecom különdíja plakáttervezést, kommunikációs tanácsadást és egy vetítés leszervezését tartalmazza.

Előbb adtam

Forrás: Friss hús

A zsűri kiemelte még Visky Ábel Játszótársak című munkáját “a kiváló színészvezetésért és a történet megfelelő pontján alkalmazott nagyszerű dramaturgiai fordulatért”, Szentpéteri Áron Delfinkirályá-t “a magyar valóság egyik fontos szeletének dokumentarista pontosságú ábrázolásáért és az amatőr szereplők biztos kezű instruálásáért” és Gelley Bálint Otthon című animációját “a film balladisztikus atmoszférájának míves animációs megteremtéséért”.

Játszótársak

Forrás: Friss hús

A nemzetközi szekció zsűrije a spanyol Chema García Ibarra Misterio című filmjét találta legjobbnak. “A film egy abszurd történet megvalósítása, amely az első jelenettől kezdve mélyen magával ragad - forradalmian friss megközelítésével mutatja be a látszólag közönséges emberek látszólag közönséges élete alatt rejlő titokzatos szinteket, egyszerre realista és misztikus fordulatokkal” - mondta Domenico La Porta, a zsűri tagja. Külön említést érdemelt egy színészi alakítás is: a Cadet (rendező: Kevin Meul) főszereplője, Aaron Roggeman, akinek a karaktere “egyszerre sebezhető és erőszakos. A fiatal színész játéka fizikai erejével és érzelmi mélységével az egész közönséget lenyűgözte” - fogalmazott Katarzyna Klimkiewicz zsűritag.

Kiegészítés (14:42): Időközben a közönségdíjat is kihirdették: Kovács István Csúszópénz című alkotása kapta, amely a Sanoma "eszméletlen értékes" díjában részesül.

Forrás: Friss Hús

Darren Aronofsky Noéja Bibliától elszakadó cselekményével kihúzta a gyufát néhány keresztény szervezetnél, több muzulmán országban pedig betiltották a filmet. Vallási okokból támadták már Martin Scorseset is, Stanley Kubrickot otthonában zaklatták erőszakos filmje miatt, de akadt olyan rendező is, akit bíróság elé állítottak, mert azt hitték, megölte a színészeit. Összeszedtük a legnagyobb filmes botrányokat.

27MÁR
Istentelen nagy marhaság
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 03. 27., 22:04

Darren Aronofsky többek közt egy fölösleges akciójelenettel, komikus kőóriásokkal és egy demens nagypapával nyújtotta több mint kétórás filmmé a néhány oldalas bibliai özönvíztörténetet. A Noé viszont még csak nem is ezeken bukik meg, hanem azon, hogy egy butuska tanmese, amelynek a szereplőit egy pillanatra sem hisszük el.

Új előzetes jött ki a Wachowski testvérek Jupiter felemelkedése (Jupiter Ascending) című sci-fijéhez, amelyben az elffülű Channing Tatumnak kell megvédenie Mila Kunist, aki egészen eddig azt hitte magáról, hogy csak egy szürke kis takarítónő, de valójában uralkodásra termett, és ezért többen is az életére törnek. A látványosnak ígérkező, nagyköltségvetésű űrmese július 31-én érkezik a magyar mozikba.

 

Az Amerika kapitány folytatásában a második világháborúban lefagyasztott, majd napjainkban felélesztett Steve Rogers (Chris Evans) tovább szokja a modern világot, miközben komoly ellenfele bukkan fel. Bucky Barnes (Sebastian Stan) egykor Rogers jó barátja volt, azonban átesett a szovjetek agymosásán, és immár ő a tél katonája, aki Rogers vesztére tör. A veszedelmek kihatnak Rogers magánéletére is: a mellette harcoló Fekete Özveggyel (Scarlett Johansson) nagyon közel kerülnek egymáshoz.

Amerika kapitány: A tél katonája

Forrás: Fórum Hungary

A 2011-es filmet Joe Johnston rendezte, a folytatást viszont az Anthony és Joe Russo testvérpár jegyzi, akik még nem rendeztek ilyen nagy volumenű filmet, korábban többek közt a Széftörők-et és az Én, a nő és plusz egy fő-t csinálták. A Bosszúállók-franchise főproducere, Kevin Feige pedig azt ígérte a rajongóknak, hogy a film cselekménye nem fog nagyon elszakadni az alapjául szolgáló híres Ed Brubaker-képregényektől.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Scarlett Johansson az Amerika kapitány - A tél katonája előtt két Marvel-filmben szerepelt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt április 9-én, szerdán 19 órára a Cinema City Mammut mozi 2-es termébe.

Bagosi Tamás, Bao Bui Phi, Barna Zoltán, Barthel-Böjte Kriszta, Bartos Zsombor, Bedő Vera, Benek Tamás, Bokor Kázmér, Boros Attila, Bögre Klaudia, Böing Bettina, Brunner Márton, Budai Richárd, Csaba Judit, Csollák Dezső, Csőke Nóra, Dévényi Tímea, Eizen Bence, Ertsey Miklós, Fehér Ildikó, Fekete Bence, Heckmann T. Flóra, Juhász Brigitta, Kasuba Mihály, Kaufmann Dorottya, Koós Piroska, Kovács Kinga, Körösi József, Kristóf Gergő, Kurucz István, Lefánti Bálint, Lórántffy Lilla, Lovas Petra, Makai Dóra, Margl Zoltán, Márkus Ottó, Mecseki Tamás, Méhész Bernadett, Miklós László, Mikó Gergely, Mikula Pál, Miskolczi Odett Ildikó, Nagy Marianna, Németh Fruzsina, Nikl Nándor, Obersovszky Gyula, Oláh Nóra, Oláh Tünde, Panyik Noémi, Pásztor Dorina, Paulik Réka, Penyigey Dénes, Pócza Attila, Polán András, Polaneczki Csaba, Polt András, Rácz Zoltán, Réti Viktória, Saja Brigitta, Selmeczy Attila, Simó Attila, Somogyi Hanna, Sugár Bernadett, Szabados Péter, Szabó Gyula, Szécsi Margit, Szilágyi Szandra, Szőke István, Szőke Lilla, Takács Zalán, Tosaki Gábor, Török Marianna, Tusjak Éva, Tusjak Lászlóné, Vágó Pál, Varga Gábor, Veszelszki Tímea, Vincze Éva, Vörös Viktória, Vrabecz Virág, Wittner Lilla

Amennyiben nem látod a nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!

26MÁR
Bradley Cooper lehet az új Indiana Jones
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 03. 26., 14:33

Az Indiana Jones 5 újra és újra szóba kerül az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága óta: eleinte értelemszerűen mindenki azt hitte, Shia LaBeouf veszi át a stafétabotot Harrison Fordtól, aztán Ford nyilatkozott úgy, hogy szívesen belebújna még egyszer Indy bőrébe, pár hete pedig arról érkezett hír, hogy Fordot két további Indy-filmre is leszerződtetnék.

Bradley Cooper

Forrás: AFP

A Latino Review most névtelen forrásra hivatkozva azt adta hírül, hogy bár továbbra sem lehetetlen, hogy Ford még egyszer eljátssza a kalandor régészt, az új terv az, hogy Indiana Jonesból James Bond-szerű figurát faragnának, akit időről időre új színész formálna meg. Azt is tudni vélik, hogy a Másnaposok és a Napos oldal sztárja, Bradley Cooper a legesélyesebb jelölt a szerepre. Emellett még azt is elejtik, hogy az ötödik film forgatókönyvét esetleg Frank Darabont írhatja, aki Az ifjú Indiana Jones kalandjai-tévésorozat és Az ifjú Indiana Jones-filmek egyik szerzője volt.

Új előzetes jött ki Doug Liman A holnap határa (Edge of Tomorrow) című filmjéhez, amelyben Tom Cruise egy katonát (nem katona, hanem fegyver! - pontosít Emily Blunt) alakít, aki társaival együtt rögtön meghal egy bevetésben, azonban utána feltámad, és kezdi az egészet elölről. Cruise a klip elején figyelmezteti hallgatóságát, hogy elég értelmetlennek hangzik majd a sztorija, de azt ígéri, hogy fokozatosan egyre hihetőbb lesz. Efelől ugyan erős kétségeink vannak, ám a film kellően magával ragadónak tűnik némi kellemes, agyatlan kikapcsolódáshoz. A holnap határa május 29-én kerül a magyar mozikba.

 

Múlt hétvégén csaknem 55 millió dollárral nyitott az amerikai mozikban A beavatott című legújabb tini-fantasy, amelyből így már biztosan franchise lesz. Főszereplőjét, Shailene Woodley-t eddig legtöbben maximum George Clooney lányaként ismerték az Utódokból, most elmesélünk róla minden mást is, amit tudni érdemes.

Vajon hasznára vált volna Noénak az özönvízben, ha van egy csinos esernyője? Ezt nem tudhatjuk, ellenben olvasónk közt most egy Noah felirattal díszített, villámlós ernyőt, továbbá két naplót és golyóstollat sorsolunk ki.

Ilyen esernyőt nyerhetsz

Forrás: UIP

Darren Aronofsky csütörtökön mozikba kerülő, Noé című filmje a mindenki által ismert bibliai történetet meséli el: Isten el akarja pusztítani a bűnös emberiséget, ezért özönvizet küld a Földre, de Noénak (Russell Crowe) meghagyja, hogy építsen egy bárkát, amelyen családjával és minden állatfajból egy párral átvészelhetik az árvizet.

A fenti videóból kiderül, hogy a film látványelemeit egyáltalán nem kizárólag számítógépes grafikával hozták létre, hanem óriási díszletet is építettek hozzá: Aronofsky és munkatársai elmesélik, hogy a bibliai leírásnak megfelelően, lényegében egy hatalmas dobozként építették meg a bárkát, amelyben külön hely van a hüllők, az emlősök és a madarak számára.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

A Noé-ban a Harry Potter-sorozat főszereplőnője, Emma Watson játszik.

Az esernyőt Abay-Nemes Zsuzsi nevű olvasónk nyerte, naplót kap Dobai Dániel és Szűcs Erzsébet, illetve egy-egy Noé-s golyóstollat nyert Dr. Zentai Anna és Lovas Sándor. Őket e-mailben értesítettük.

Gratulálunk a nyerteseknek, a többieknek köszönjük, hogy velünk játszottak!

Új előzetes érkezett az X-Men: Az eljövendő múlt napjai-hoz, amelyben olyan szájbarágósan magyarázzák el a film cselekményét, hogy még azok is tutira megértik, akik eddig azt sem tudták, kik azok a mutánsok. Hőseinket a végső pusztulás fenyegeti, de egyszerű a megoldás: Farkast (Hugh Jackman) visszaküldik a múltba, hogy akadályozza meg a háborút, mielőtt még elkezdődne. A filmet Bryan Singer rendezte, itthon május 22-én kerül a mozikba.

 

hirdetés

Hirdetés

60
50
40

Hirdetés