ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

Hírek Kritikák Előzetes Összeállítások Interjúk Premierek
Cameron Diaz segge mindent viszCameron Diaz segge mindent visz

Annie és Jay kisgyerekes szülők, szóval keveset szexelnek. És amikor mégis, akkor sem valami nagy élmény. Hogy feldobják a nemi életüket, egy alkalommal videóra veszik, de ...

Aaron Paul a Breaking Bad drogdílereként évekig tartó metamfetamin-gyártással kiérdemelte, hogy most már a Need for Speedben furikázhat. Régebben is sokszor a televízió jelentette a későbbi sztárok ugródeszkáját, de mostanában annyi kiváló sorozat készül, hogy jó néhány színész már azelőtt iszonyú menővé válik egy tévés szerep miatt, hogy akár egyetlen jelentős filmben játszana. Összeszedtünk tíz színészt, akiknek ez sikerült, és megnéztük, hogyan boldogultak aztán a nagyvásznon.

13MÁR
Nagyon jó a kicsi is
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 03. 13., 16:54

Szuper volt a tavalyi Friss Hús filmfesztivál, csomó remek magyar kisfilmet lehetett megnézni két nap alatt. Idén újra megrendezik a Friss Húst, és a fesztivál máris terjeszkedik: ezúttal nem két, hanem négy napon át zajlik majd március 27., csütörtök és 30., vasárnap közt a budapesti Toldi moziban, és a szervezők a magyar filmek mellett már nemzetközi versenyprogramot is összeállítottak. A magyar válogatásban idén már negyven film szerepel.

Fátyol Hermina a Provincia című filmben

Forrás: Mirage Film Studio

Bemutatják Szabó Simon A fal című filmjét, amely egy tizenhat éves cigány fiúról szól, aki munkát vállal egy építkezésen, ahol egy falat kell felhúzni, és csak később tudja meg, mire is szolgál az építmény, amelynek a létrehozásában segédkezik. A fal-at díjazták a finnországi Tampere filmfesztiválján, ezért automatikusan bekerült a decemberi Európa Filmdíjért versengő kisfilmek közé.

Újra megtekinthető lesz Vácz Péter Nyuszi és Őz című animációs filmje is, amely már óriási népszerűségre tett szert a neten, amikor karácsony környékén pár napig megnézhető volt. A berlini filmfesztivált megjárt El (kritikánk) és Symphony Nr. 42 (kritikánk) is szerepel a programban.

A Provinciá-ra pedig különösen kíváncsiak vagyunk, mert Kárpáti György Mór rendezte, aki az Erdő-t (nézd meg!) is csinálta, és Orosz Ákos és Fátyol Hermina játszik benne.

A filmek teljes listája:

A fal (Szabó Simon)
A hívó (Odegnál Róbert)
A strange kind of love (Varsics Péter)
A szörfös halála (Szurcsik Benedek)
A többi néma csend (Bodnár Andrea)
Altalena (David Dell'Edera)
Búcsú (Désy-Móray)
Café Grimm (Szirmai Márton)
Candide (Bera Nándor)
Csomagtartó (Baranyi Gábor Benő)
Csúszópénz (Kovács István)
Delfinkirály (Szentpéteri Áron)
Dipendenza (Horváth Molnár Panna)
El (Ferge Roland)
Előbb adtam (Brauner Máté)
Én ma anyámnál alszom (Csicskár Dávid)
Flip (Zsély Csilla)
Gömbakác (Kölcsey-Gyurkó Levente)
Hátsó lépcső (Pápai Pici)
Hogyan keletkezett a világ? (Tamás Iván)
Holiday at the Seaside (Grosan Cristina)
Idegen föld (Kovács István)
Ischler (Hartung Attila)
Játszótársak (Visky Ábel)
Képmás (Badits Ákos)
Maflicsek (Visky Ábel)
Marika nem cica (Kerékgyártó Yvonne)
Muszter (Teszler Tamás)
Nyuszi és Őz (Vácz Péter)
Otthon (Gelley Bálint)
Porta (Bocz Bálint)
Provincia (Kárpáti György Mór)
Ricsi (Hörcher Gábor)
Sintér (Fabricius Gábor)
Symphony Nr. 42. (Bucsi Réka)
Szárítás (Hevesi István)
Távolság (Zurbó Dorottya)
Teadélután (Ottlik Anna)
Tizenhárom és fél perc (Hegedűs Georgina)
Tízezer (Bendó Zsuzsanna)
Tünet (Kovács Gábor Attila)

A patinás Grand Budapest Hotel teljes körű szolgáltatást nyújt: concierge-ének, Monsieur Gustave-nak (Ralph Fiennes) gondja van rá, hogy az idős hölgyvendégek minden kívánsága teljesüljön, még a szigorúan magánjellegűek is, amelyek elvileg nem tartoznának Gustave munkakörébe. Ennek köszönheti, hogy amikor az egyik visszatérő vendég (Tilda Swinton) távozik az élők sorából, ráhagy egy értékes festményt. A hölgy örökösei azonban ezt egyáltalán nem tartják elfogadhatónak, és gyilkos hajsza kezdődik a képért.

A Grand Budapest Hotel

Forrás: InterCom

Wes Anderson hatalmas, színes szereplőgárdát mozgósít kevés bizarr erőszakkal tarkított, nagyon vicces filmjéhez, ami akcióthriller lenne, ha nem Anderson aranyos mesevilágában játszódna. A filmben felbukkan többek közt Jude Law, Harvey Keitel, Adrien Brody, Bill Murray és Edward Norton is.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

A felsorolt színészek közül Tom Wilkinsont nem rendezte korábban Wes Anderson.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt március 19-én szerdán 19 órára a Cinema City Mammut mozi 5-ös termébe.

Becseics Dusánka, Berbuch Zita, Bogdán Márta, Csirke István, Dannemann Elvíra, Gárdonyi Pál, Györgyei Nóra, Katona Anita, Kertész Ábel, Krájó Péter, Mészáros Mariann, Mile Szandra, Oláh Viktória, Pájer Lilla, Péter Tamás, Salamon Angéla, Schönberger Júlia, Szekér Júlia, Takács Zalán, Toman Balázs, Varjaskeri Viola, Vékey Melinda, Vízkeleti Dániel, Zádor Cecília, Zala Péter

Amennyiben nem látod a nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!

Joe Wright (Vágy és vezeklés, Anna Karenina) Pán Péter-filmjéről még nemigen írtunk, de most, hogy Rooney Mara is csatlakozott a Pan szereplőgárdájához, már muszáj hírt adnunk róla. Mara Tiger Lilyt avagy Tigrisliliomot alakítja majd, aki a történet eredeti változata szerint egy indián hercegnő, akit Hook kapitány majdnem megöl, de Péter megment.

Rooney Mara tavaly novemberben a római filmfesztiválon

Forrás: AFP

Bizonyos változatokban Péter és Tigrisliliom közt szerelem is szövődik, de Wright filmjében remélhetőleg nem lesz ilyen, mert a Hollywood Reporter szerint Péter szerepére egy tíz-tizenkét éves kisfiút keresnek. A filmre már korábban leszerződött Hugh Jackman és Garrett Hedlund is, előbbi Feketeszakállt, Péter kalóz főellenségét alakítja, utóbbi Hook kapitányt játssza. A Pan-t 2015. július 17-én mutatják be.

13MÁR
Öten maradtak versenyben a Star Wars 7 főszerepére
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 03. 13., 11:12
CÍMKÉK: Star Wars 7

Február végén kiderült, hogy Adam Driver játssza a főgonoszt a Star Wars 7-ben, most közelebb jutottunk ahhoz is, hogy megtudjuk, ki lesz a főszereplő: a Variety híre szerint öt színész maradt versenyben a főhős megformálására, aki egy Jedi-tanítvány lesz.

Ed Speleers, Jesse Plemons, John Boyega

Forrás: AFP

A jelöltek: Ed Speleers, aki az Eragon című fantasy főszereplője volt és a Downton Abbey-ben Jimmy Kentet alakítja, az Idegen arcok című űrlényes filmből ismert John Boyega, Jesse Plemons, aki a Friday Night Lights című sorozatban Landry Clarke-ot játszotta, továbbá az elsősorban színházban dolgozó Matthew James Thomas (Billy Elliot) és Ray Fisher. A cikk szerint a szereplőválogatási folyamatot az is bonyolította, hogy J. J. Abrams rendező nem szeretné, ha csupa fehér színészből állna a szereplőgárda. A Variety továbbra is úgy tudja, hogy a filmben visszatér az eredeti trilógia három főszereplője, Harrison Ford, Mark Hamill és Carrie Fisher is.

12MÁR
Idén agyba rúg a Titanic
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 03. 12., 11:46

Április 4. és 12. közt rendezik meg a 21. Titanic filmfesztivált, ami idén különösen izgalmasnak tűnik, mert a program egy része a szokottnál is frissebb filmekből áll: az ötvenkét filmből tíz idén debütált olyan neves fesztiválokon, mint a Sundance, a Berlinale vagy a rotterdami filmfesztivál.

Blind

Forrás: Titanic Filmfesztivál

Ezek közé tartozik a Blind című norvég film is, amit kollégánk csak "agyba rúgás"-ként aposztrofált, miután megnézte Berlinben, és a fesztivál egyik legjobb darabjának nevezte. A Blind Eskil Vogtnak, a Szerzők és az Oslo, augusztus forgatókönyvírójának az első rendezése, és egy írónőről szól, aki megvakul, ami nem akadályozza meg a munkában, sőt, úgy tűnik, szárnyakat ad a képzelőerejének, és ahogy új regénye készül, valóság és fikció elkezd összemosódni.

Levetítik a venezuelai Mariana Rondón Pelo Malo (Bad Hair) című filmjét is, ami egy kisfiúról szól, aki kitalálja, hogy ki akarja egyenesíteni göndör haját, és ez a mániája ahhoz vezet, hogy az anyja homofób hisztériába pörgeti bele magát.

A további filmekről még nem adtak hírt, egyelőre annyit lehet tudni a programról, hogy a Hullámtörők-díjért kilenc film fog versenyezni, és a versenyszekció mellett hat további szekcióban vetítik a filmeket: lesz egy európai és egy világválogatás, egy dokumentumfilmes blokk, a független filmes "Tiszta Amerika", a "Sötét Oldal", valamint a "Zene Mindenkinek" válogatás, amely zenés dokumentumfilmeket mutat be. A fesztivál egy különleges válogatással és előadássorozattal emlékezik meg Jancsó Miklósról.

A Titanic teljes programja március 27-től lesz érhető a hivatalos honlapon, ekkor kezdődik a jegyek árusítása is.

Forrás: Titanic filmfesztivál

11MÁR
Jude Law Magyarországra jön
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 03. 11., 11:53

Pont egy hónapja adtuk hírül, hogy Paul Feig (Koszorúslányok, Női szervek) Magyarországon készíti elő hamarosan nálunk forgó titkosügynökös vígjátékát, amely a Susan Cooper címet viseli. Azt már akkor is tudtuk, hogy a címszereplő titkosügynököt Melissa McCarthy alakítja, Jason Statham kém lesz a filmben, és Rose Byrne is fontosabb szerepet játszik. Most Feig újabb izgalmas részletet árult el Twitterén a filmmel kapcsolatban: Jude Law is csatlakozott a szereplőgárdához.

Jude Law

Forrás: AFP

A rendező lelkesen kinyilatkoztatta, hogy "szerelmes vagyok az új filmem szereplőgárdájába, pedig még el sem kezdtük a forgatást!". Mivel a Susan Cooper teljes egészében (vagy szinte teljesen) Budapesten és környékén forog majd, egészen biztos, hogy a többiekkel együtt Law is hazánkba érkezik hamarosan. A forgatás pontos kezdete ugyanakkor még nem derült ki.

Számos dokumentumfilm után nagyjátékfilm is készült a "West Memphis Three"-ként elhíresült három fiú esetéről: a tizenéves fiúkat 1994-ben ítélték el három nyolcéves kisfiú meggyilkolásáért, majd 2011-ben szabadultak, miután új bizonyítékok kerültek napvilágra az ügyben, amelyek megkérdőjelezik a bűnösségüket. Az eset hatalmas visszhangot keltett az USA-ban, több híresség is szót emelt a három fiú szabadon bocsátásáért.

A sztorit feldolgozó Devil's Knot című filmet Atom Egoyan rendezte, aki az egyik áldozat anyját (Reese Witherspoon), illetve egy helyi nyomozót (Colin Firth) állít a cselekmény középpontjába. Utóbbi a halálbüntetés ellenzőjeként határozza el, hogy segíteni fog a három vádlottnak, és ahogy beleássa magát az ügybe, egyre több arra utaló jelet talál, hogy a fiúk ártatlanok. A Devil's Knot-ot a torontói filmfesztiválon mutatták be, ahol vegyes kritikákat kapott. Az USA-ban május elején kerül a mozikba, hazai forgalmazásáról egyelőre nem tudunk.

Kilenc premierfilmet és egy premier előtt vetített alkotást zúdítottak a forgalmazók a magyar nézők nyakába a hétvégén. A 300 - A birodalom hajnalá-ra 47 moziban 54 578-an ültek be, ami erőteljes nyitás, ha nem is annyira ütős, mint amilyet az első rész produkált: azt 2007 márciusában 27 moziban 68 966-an nézték meg a nyitóhétvégén.

300 - A birodalom hajnala

Forrás: InterCom

A múlt hétvégén bemutatott Non-Stop című akcióthriller áll a második helyen, ami most 21 084 embert érdekelt. A harmadik helyet a Mielőtt meghaltam szerezte meg, amely 25 moziban 11 162 nézőt szerzett. Ez nálunk meglehetősen szép eredmény egy AIDS-ről szóló drámától, és nyilván annak köszönhető, hogy a főszerepet alakító Matthew McConaughey és az egyik mellékszerepet játszó Jared Leto Oscar-díja felkeltette az emberek érdeklődését a film iránt.

A toplistára felkerült még a Vámpírakadémia című legújabb kísérlet a tinivámpírok népszerűségének meglovagolására: a 21 helyen vetített filmre 5324-en voltak kíváncsiak, és ezzel a lista kilencedik helyére került.

Mielőtt meghaltam

Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Egy új magyar filmet is bemutattak a hétvégén, de ez mintha nem sok embernek tűnt volna fel: bár Dyga Zsombor Couch Surf-jét 27 helyen vetítették, csupán 1392-en fizettek be rá. A Hárommal több esküvő című spanyol romantikus vígjátékra 10 moziban 2292 jegyet váltottak, a 8 moziban indított A hang erejé-t 628-an választották. A Mr. Peabody és Sherman kalandjai című animációs filmet premier előtt két napon keresztül öt helyen lehetett megnézni, ezzel a lehetőséggel 983-an éltek.

Bemutatták még az Idegen a tónál, Az ártatlanság virágai és A Föld után: Apokalipszis című filmet is, de ezekről nem érkezett nézettségi adat.

A tízes magyarországi nézettségi toplista (zárójelben a hétvégi országos nézettség és az eddigi össznézettség):

1. 300 - A birodalom hajnala (54 578 / 54 578)
2. Non-Stop (21 084 / 64 847)
3. Mielőtt meghaltam (11 162 / 12 564)
4. A Lego-kaland (10 140 / 120 915)
5. Műkincsvadászok (7685 / 55 080)
6. Megdönteni Hajnal Tímeát (7552 / 90 222)
7. Pompeji (6763 / 52 344)
8. A mogyoró-meló (6820 / 105 122)
9. Vámpírakadémia (5324 / 5645)
10. A Wall Street farkasa (4040 / 410 235)

Kijött az első előzetes Ryan Murphy (Ízek, imák, szerelmek, Glee) The Normal Heart című filmjéhez, amely arról az időszakról szól, amikor a 80-as évek elején az AIDS hirtelen elkezdte megtizedelni New York meleg közösségét. Mark Ruffalo játssza az író főhőst, aki megpróbálja felhívni a figyelmet a HIV veszélyeire, HIV-fertőzött pasiját Matt Bomer alakítja, Julia Roberts pedig egy orvos, aki ismeretterjesztő munkát végez a HIV-vel kapcsolatban, és az előzetesben drámaian bejelenti meleg hallgatóságának, hogy "mindannyian meg fogjátok fertőzni egymást".

A filmet az HBO gyártotta, tehát alapvetően tévéfilm, de abból, hogy az amerikai tévés premierje május 25-én lesz, arra következtetünk, hogy hasonló pályát fog bejárni, mint a tavalyi Túl a csillogáson, ami a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált, aztán sok országban - például nálunk - moziban is bemutatták.

hirdetés

Hirdetés

60
50
40

Hirdetés